Get Adobe Flash player

Фиданки за лешници

Лешников разсадЛешникът е многогодишно храстовидно растение с височина от 3-4 м. Той е разделнополово, еднодомно опрашващо се растение. Мъжките цветове са във формата на реси, а женските са със съцветия на смесените клонки. Цъфтежът на женските цветове (представляващи малки червени близалца) не се вижда, тъй като се намират на върха на пъпките.

Лешникът е най-рано цъфтящата овощка. Цъфтежът на смесените пъпки в зависимост от сортовете може да бъде от октомври до февруари. Кореновата система е добре развита, силно разклонена като основната част е разположена на дълбочина до 30-40 см. Плодовете са събрани на групи. Плододаването започва след 3-тата или 4-тата година. Средно от храст се получават около 10-12 кг плодове. Оптимални добиви се получават след 10-тата година. Лешникът е влаголюбиво растение. Подходящи са райони с надморска височина и над 700 м. Подходящи за лешникови насаждения са песъкливо-глинести, наносни или хумусно-карбонатни почви. Неподходящи са лошо дренираните, много леките и много тежки почви. Растенията издържат до минус 25-30°С. Покълването на прашеца се препятства от ниските (около 0°С) и високи (около 25°С) температури. Оптималните температури са около 14-17°С. Опасни са продължителните пролетни слани.Лешник

Лешниковите фиданки се разполагат на разстояние 3-4 метра. Преди засаждането мястото се обработва и тори както при останалите овощни насаждения. Внасят се 3-4 т/дка оборска тор, 20-25 кг/дка суперфосфат, 30-40 кг амониев нитрат и 20-30 кг/дка калиева тор. Оборският тор, суперфосфата и калиевият фосфат се внасят през есента с основната обработка на почвата, а амониевият нитрат – през пролетта. В насажденията основната обработка се извършва пред есента на 15-18 см дълбочина. През вегетацията на насажденията се правят повърхностна обработка на 10-12 см. За да се осигури добър прираст и редовно плододаване е желателно да се извършат няколко поливки. През следващите години се извършват еднократни подхранвания с амониев нитрат, а когато почвата е слаба желателно е да се тори и с добре разложена оборска тор и суперфосфатна тор през есента.

Резитбата се прави в два случая:

  • Плододаваща резитба → На оставените от 6 до 10 стъбла се отстраняват всички ненужни клони. Също така се стимулира образуването на 1, 2 и 3-годишни леторасли които дават плодове. Издънките около тях се изрязват.
  • Възстановяваща резитба → Извършва се на 10-15 години. Състои се в премахването на старите растения до основата през есента, загърлянето им с почва. През пролетта се избират 5-8 броя, които се оформят за плододаване, а другите се премахват.

Сподели статията в: Бутончета на сайтове, в които можете да споделите линк към тази страница.
Tyxo брояч